26 Multiple Choice Questions (MCQs) with Answers on Management of Natural Resources

(c) 1985

(d) 1995.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

2. The Ganga runs from Gangotri through a hundred towns and cities in

(a) Uttar Pradesh

(b) Uttar Pradesh and Bihar

(c) Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal

(d) Uttar Pradesh, West Bengal and Haryana

3. Water pollution can be identified by testing its

(a) PH level

(b) Biological Oxygen Demand (BOD)

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these.

4. The three R’s to save the environment are

(a) Reserve, Reduce, Recycle

(b) Reuse, Reserve, Reduce

(c) Reserve, Reuse, Reduce

(d) Reduce, Recycle, Reuse.

5. Why should we conserve biodiversity? Because

(a) We should preserve the biodiversity we have inherited

(b) A loss of diversity may lead to a loss of ecological stability

(c) Both (a) and (b)

(d) None of the above.

6. The problems for criticism about large dams are that they

(a) Displace large number of peasants and trebles without proper rehabilitation

(b) Swallow up huge amounts of public money without the generation of proportionate benefits

(c) Contribute enormously to deforestation and the loss of biological diversity

(d) all of the above.

7. The following are stakeholders of forests which one of these causes the maximum damage to forest?

(a) People who live in or around the forest

(b) The industrials

(c) The wildlife and native enthusiasts

(d) The forest department of the government.

8. The concept of ‘Biosphere Reserve’ was evolved by

(a) Government of India.

(b) Botanical Survey of India

(c) UNESCO

(d) UNDP.

9. Chipko Andolan is concerned with

(a) Conservation of natural resources

(b) Development of new breeds of forest plants

(c) Zoological survey of India

(d) Forest conservation.

10. Which energy of water is used to produce hydroelectricity?

(a) Potential energy

(b) Kinetic energy

(c) Both (a) and (b) of these

(d) None of these.

11. Measure of biodiversity of an area is

(a) The number of species found there

(b) The range of different life forms

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these.

12. Tawa irrigation project is in:

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c) Orissa

(d) Haryana.

13. Primary source of water is

(a) Rivers

(b) Ground water

(c) Lakes

(d) Rain water.

14. The Chipko movement started from:

(a) Reni in Garhwal

(b) Arborio forest

(c) Khejrali village

(d) None of these.

15. The presence of which microorganism in Ganga water indicates contamination?

(a) Lactobacillus bacteria

(b) Amoeba

(c) Coliform bacteria

(d) Mucor spores

16. The Ganga runs its course from

(a) Ganga Sagar

(b) Himalayas peak Everest

(c) Gangotri

(d) Jamnotri

17. The concept of sustainable development encourages

(a) Form of growth that meets current basic needs

(b) Preservation of the resources for the need of future generation

(c) A change in all respects of life

(d) Growth to meet current needs, preservation for the needs of future and change in all respects of life

18. The management of natural resources should take into

(a) A long term perspective

(b) Environmental pollution

(c) Their equitable distribution

(d) (a), (b), (c) and safe disposal of wastes

19. When we consider the conservation of forests, we need to look at the

(à) People who are humanists and conscious about human rights

(b) Industrialists who use the various forests produce

(c) The people who live in or around forests

(d) The forest department of the Government, the industrialists and the people who live in or around forests

20. In Independent India plantation of which trees caused their monocultures?

(a) Eucalyptus

(b) Pine

(c) Eucalyptus, Pine and Teak

(d) Eucalyptus, Pine, Teak and Need

21. Amirata Devi Bishnoi scarified her life to the protection of

(a) Sal trees

(b) Pine trees

(c) khejri trees

(d) Alpine meadows

22. Water harvesting is an age-old concept in India. Various methods are used in different regions of India. Khadins water harvesting method is used in

(a) Rajasthan

(b) Maharashtra

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

23. Kattas is the ancient method of water harvesting found in

(a) Hibachi Pradesh

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Madhya Pradesh

24. When combustion of coal takes place in insufficient air (oxygen) which gas is formed . Instead of carbon dioxide

(a) Sulphur dioxide

(b) Nitrous oxide

(c) Carbon monoxide

(d) Nitrogen peroxide

25. In which region of India bundhis are used for water harvesting?

(a) Rajasthan

(b) Maharashtra and Uttar Pradesh

(c) Madhya Pradesh and Bihar

(d) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

26. The ancient water harvesting method used in Rajasthan is

(a) Surangams

(b) Kattas

(c) Kulhs

(d) Nadis

Answers

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (a) 11. (c) 12. (b) 13. (d) 14. (a) 15. (c) 16. (c) 17. (d) 18. (d) 19. (d) 20. (c) 21. (c) 22. (a) 23. (b) 24. (c) 25. (d) 26. (d)

x

Hi!
I'm Ian!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out